Scaunul lui Stephen Hawking e scos la licitație și valorează o mică avere
Stephen Hawking rămâne în istoria științei unul dintre cei mai mari savanți ai umanității. La aproape opt luni de la moartea acestuia, o parte dintre lucrurile sale au fost scoase la licitație și valorează o avere.
Stephen Hawking n-a fost apreciat de toată lumea, evident. A fost și detestat uneori din cauza teoriilor tranșante pe care le spunea rece prin intermediul sintetizatorului. Din cauza invalidității sale, savantul a părut mereu o persoană lipsită de compasiune, care vedea lumea doar din perspectiva rațiunii, nu și a simțirii.
Dar, dacă a rămas ceva de la Hawking de care omenirea își va aminti mult timp de acum încolo, nu sunt teoriile sau cărțile sale, ci este acel scaun cu rotile care îl ajuta să se deplaseze și să se mențină cât de cât vertical în fața publicului.
Mulți îl consideră și azi pe Stephen Hawking o adevărată somitate, dar acel scaun ne va aminti mereu că dincolo de imaginea robotică și excesiv de rațională, a existat un om vulnerabil care, chiar și cu acel coeficient al inteligenței impresionant, n-a avut nicio șansă în fața morții.
Se pare că în tinerețe, prin anii ‘60, Stephen Hawking era destul de reticent cu ideea utilizării unui scaun cu rotile, dar din anii ‘70, și-a schimbat părerea, iar de atunci, a folosit numai scaune motorizate.
În prezent, este scos la licitație unul dintre ele, iar cei care l-au cunoscut pe savant spun că Stephen Hawking era un adevărat “vitezoman”. Corpul său era incapabil să se miște, dar creierul său avea o viteză și o eficiență impresionante.
Scaunul lui Stephen Hawking ar avea o valoare cuprinsă în 13.000 și 19.000 de dolari, iar banii care vor fi strânși vor fi donați Asociației de Boli Neuro-Motorii și Fundației Stephen Hawking.
Scaunul va fi expus la Londra și va fi scos la licitație de Halloween, deci începând cu 31 octombrie. Ofertele vor fi primite până pe 8 noiembrie.
Pe lista licitației se mai numără și alte lucruri care au aparținut lui Stephen Hawking. Printre ele se numără una din cele cinci teze de doctorat ale sale, un scenariu al unui episod din serialul animat The Simpsons, în care a apărut și savantul și o copie a bestseller-ului O scurtă istorie a timpului (A Brief History of Time), una dintre cele mai celebre cărți ale sale.
În cadrul aceleiași licitații vor mai fi expuse și obiecte care au aparținut lui Isaac Newton, Charles Darwin și Albert Einstein.